LED verlichting in Kontich?

Geplaatst door

Wist je dat:

  • Kontich jaarlijks 260 000 euro betaalt om het licht op straat te laten branden.
  • 3200 lampen omschakelen naar led 1 000 000 euro kost.

Aangezien we dan nog ongeveer 110 000 euro aan energie hoeven te betalen is..
op minder dan 7 jaar tijd de rekening vereffend.

Waar wachten we dan nog op?

Het is echt niet eenvoudig om in een gebetonneerd en gereglementeerd bestel als ons energielandschap enige verduurzaming gezwind door te voeren. Meermaals beet en bijt ik nog in het stof. Wat voor mij simpel lijkt te zijn is het niet of wordt geblokkeerd.
Zo steek ik onnoemelijk véél tijd in het eenvoudig voorstel om in 1 keer alle openbare verlichting van Kontich om te schakelen naar LED-verlichting. De besparing is enorm en de investering is na 6 jaar terug verdiend. Je kan niet geloven welke redenen ik allemaal te horen heb gekregen waarom het tot op heden nog steeds niet is gedaan.

Als je weet dat er firma’s zijn die deze operatie voorfinancieren, een ESCO-contract, leek het me een haalbare kaart. Her en der duiken er wel een kopie van mijn idee op.

  • Mechelen kwam in het nieuws omdat ze het hele grondgebied gaat verledden. Prima idee, maar heeft niets te maken met een innovatieve aanpak. Ze passen het principe toe van “light as a service”, wat er op neer komt dat ze al hun lichtpunten overdragen aan Eandis. Deze laatste gaat contractueel er voor zorgen dat de lamp zal branden. De kleine letters laten echter lezen dat dit over een periode van meer dan 10 jaar zal gaan. Ik vraag me af wat hiervan de kost is, zeker op langere termijn.
  • In Kruibeke wil men het via crowdfunding proberen. Men haalt bij de burgers geld op om straten te verledden. Tot op heden is er nog geen enkele straat extra verled.
  • De energiecoöperatieve PAJOpower in Halle werkte het uit. Daar werkt het gemeentebestuur samen met deze groep burgerparticipanten en worden 5 invalswegen verlicht met ledlampen. De projectleider liet me al weten dat ze 1 factor hadden onderschat, eentje waarvoor ik hen had gewaarschuwd én die ze met een 20% meerkost opzadelde.

Waarom is er nog niets in Kontich gebeurd?

Laat mij het er hier op houden dat ik het voor Kontich ineens wel goed wil doen! Net zoals in Halle maar met een groter deel voor de burger als die peter wil worden van zo’n lamp. Kontich is eigenaar van zijn lichtpunten en er zijn andere leveranciers buiten onze netbeheerder. Enkel mag Kontich niet elders beter en duurzamer gaan shoppen. Vandaar dat ik de vraag stelde via de #stroomversnelling om het peterschap van een straatlamp daadwerkelijk ook zo te bekijken.  En wat lezen we in Tommelein’s statement:

Een aantal taken kan je ook goedkoper door de privésector laten uitvoeren.”

Alvast één oor dat geluisterd heeft!

Nochtans is Eandis zélf het idee wel genegen, als ik mag voortgaan op hun woordvoerder! Ik blijf hoopvol, maar weet intussen beter!

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *