Veerle blogt: Renovatie van het Altenalandhuis

Geplaatst door

Vandaag is het de tweede woensdag op rij dat er geen werfvergadering doorgaat, bouwverlof. Ik voel me wat verweesd met een agenda die me in de voormiddag blanco ligt aan te gapen.

Even tijd om de werken te overschouwen. In oktober 2016 zijn we gestart – het lijkt wel een eeuwigheid geleden. En toch haal ik makkelijk de erbarmelijke staat van het landhuis terug voor de geest:

 • de kelder: die rook zoals een natte kelder meestal ruikt;
 • het gelijkvloers: volledig uitgeleefd, op de vloer waande ik me op sommige plaatsen bijna op een schip op zee;
 • de eerste verdieping: nog het bruikbaarst, hoewel ook hier meer dan een likje verf nodig was.
 • de tweede verdieping: hermetisch afgesloten omwille van de veiligheid. Enkele keren ben ik er geweest en ik was dan altijd heel blij dat ik gewoon via de trap terug een verdieping lager kon komen. Als je immers even niet keek, dan riskeerde je vanzelf een verdieping lager neer te komen …

De eerste maanden werd het gebouw dan ook enkel gestript: de muren werden afgekapt, de vloeren gingen eruit, de kelder werd verder uitgegraven voor een volwaardige kruipkelder, onnodige muren werden gesloopt, de trap werd er volledig uitgehaald. En zeer bijzondere ervaring: je kon van in de kelder tot aan de nok kijken.

 

Na het strippen kon de opbouw terug starten: voor de vloeren werden er potten en balken gestoken, muren werden gemetst en gezet, de betonplaten werden gestort voor het centrale deel – het atrium, houten roostering werd hersteld, isolatie gestoken, betonvloeren gegoten, de preïnstallatie van de technieken gebeurde, meters en meters draad in allerlei kleuren werd aangedragen, de liftschacht werd in beton gegoten om nadien de lift te installeren, nieuwe ramen werden geplaatst, het dak kreeg zijn dakvlakramen, er werd bezet, …

Net voor het bouwverlof mochten we de kleuren kiezen voor plafond, muren, vast meubilair, … Veelbelovend! Ik zal blij zijn als de volledig renovatie achter de rug is en we ons kunnen bezighouden met de invulling van het cultuurhuis Altena.

Wat droom ik ervan dat dit cultuurhuis (landhuis en kapel) het kloppende culturele hart van onze gemeente wordt.

2 reacties

 1. Topwerk, Veerle!
  Dit is een project met een grote meerwaarde waarvan vele Kontichnaars zullen genieten. Merci voor alle tijd en energie die je erin investeert.

 2. Kontich wordt hiermee meer.
  Ongetwijfeld.

  De verbeelding wint.
  Dat is veel.en goed.

  Van harte gefeliciteerd!.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *