Een open democratie, het is even wennen.

Geplaatst door

De eerste maanden van het nieuwe gemeentebestuur zitten erop.

Het waren maanden van installatievergaderingen, waarbij nieuwe mensen hun plaats kregen volgens de nieuwe politieke verhoudingen.

Eerst de gemeenteraad, dan de ocmw- en de politieraad. Gevolgd door de afvaardigingen in openbare diensten. Vaak zorgen gemeentebesturen gezamenlijk voor diensten, zoals elektriciteit- en watervoorziening, afvalophaling en -verwerking.

Rare politieke gewoonten

De klassieke politieke partijen gaan eigenaardig om met deze ‘postjes’.

Hun belangrijkste politiekers krijgen een schepenmandaat. Wie geen schepenambt uit de brand weet te slepen, krijgt bijvoorbeeld ‘n zitje bij het crematorium in Wilrijk, ook zo’n ‘intergemeentelijke’ samenwerking . En wie helemaal uit de boot valt, mag zetelen bij het ocmw.

Het kwalijke gevolg is dat er

1) veel te veel politieke postjes (opvangnet).

2) de meeste zetels worden ingenomen door iemand met weinig kennis van zaken

3) er daardoor weinig vernieuwends gebeurt.

4) de beslissingen buiten de raad, door het management genomen worden.

Het achteruit boeren van de ‘gemeentelijke holding’ komt dus grotendeels door slechte politieke gewoonten.

Nieuwe bezems

Dorpslijst Sander wil dit oude politieke principe veranderen. Ze wil voortaan de beste, meest  geschikte mensen uit onze gemeente op bestuursplaatsen zetten.

Zo stond Veerle Van Dyck, nobele onbekende, maar wel bijzonder capabel op de tweede plaats op de lijst. En ze werd schepen.

Met evenveel zorg werden de andere kandidaten uitgekozen. En niet zonder resultaat: Daphne Reinehr en Greet Blommaert zijn uitstekende gemeenteraadsleden. Wim Annaert, Veerle van Dyck en Joost Fillet zijn geknipt voor hun schepenambt. En Mariejeanne Moorkens en Stef Bossaerts zien in de wieg gelegd voor hun functie bij het OCMW.

Als eerste opvolger hadden we Stefaan Van Roey klaar staan. Stefaan stond zelfs niet op de kieslijst, omdat we wisten dat hij geen stemmenkanon is, maar wel een uitstekend ocmw-raadslid zou zijn. Klassieke partijen schreeuwen moord en brand als ze zoiets horen, maar we blijven vasthouden aan ons principe: de beste man/vrouw voor de job.

Zo werd Sanderlid Rob Siaens benoemd in het autonoom gemeentebedrijf louter en alleen op basis van zijn kennis. En onze dynamische Marc Bellinkx zetelt in de energie-intercommunale IVEKA, ook al is Marc niet verkozen in de gemeenteraad.

En Stef Bossaerts gaat naar de raad van bestuur van de Duffelse Volkswoning om er de belangen van Kontich te verdedigen.

Ook met de oppositie in zee

Wat vroeger niet kon, kan nu plots wel: ook leden van de oppositie werden verkozen in de intercommunales. Zo gaan Luc Blommaerts, Jorn Verbeek en Josée Vingerhoets  hun raadgevende stem geven.  N-VA en dorpslijst Sander steunden hen omdat we oprecht geloven dat zij hun taak goed zullen uitvoeren.

Het is tijd voor een nieuwe vorm van ‘politiek bedrijven’. Een politieke cultuur waarbij kennis en engagement belangrijker zijn dan een partijkaart, het aantal jaren dienst, voorkeurstemmen of zitpenningen.

Ik hoop dat CD&V en Open VLD deze open democratie zullen leren waarderen. Dat de tijd van fotosessies boycotten, filibusteren, onbeleefd brommen en ongegronde beschuldigingen de wereld insturen, voorgoed tot het verleden behoren.

 

Laat ons met z’n allen Kontich nog aangenamer maken.

Hoopvolle groeten,

 

Joost Fillet

schepen van lokale democratie

te Kontich

28 april 2013

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *