Gemeente Kontich neemt een 100% elektrisch voertuig in dienst

Geplaatst door

De gemeentelijke administratieve dienst beschikken over twee voertuigen. In 2009 kochten we reeds een hybride personenauto aan ter vervanging van een oude wagen. Vermits ondertussen het oudste werkpaardje ook een respectabele ouderdom van 16 jaar heeft, drong ook daar vervanging zich op.

 

 

Vermits de kleine bestelwagen vooral wordt ingezet voor transporten binnen de gemeente of in de onmiddellijke omgeving, was de keuze voor een 100% elektrisch voertuig snel gemaakt.

Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid stelt twee raamcontracten ter beschikking voor de aankoop van milieuvriendelijke voertuigen waarvan ook lokale overheden kunnen afnemen. Het aangeboden assortiment werd uitgebreid tot vijftien stuks waaronder compacte elektrische bestelwagens.

De opdracht voor de levering van compacte bestelwagens werd gegund aan Nissan Benelux te Aartselaar voor het voertuig Nissan e-NV200 VAN Flex Optima SSD, maar ook de aankoop van de Nissan e-NV200 Evalia Connect Edition met 5 zitplaatsen.

Na een proefperiode van twee weken en de positieve ervaringen, besliste de gemeenteraad op 19 oktober 2015 om gebruik te maken van de raamovereenkomst en gunde het schepencollege op 26 oktober de levering van de bestelwagen met 5 zitplaatsen aan Nissan.

Kostprijs van het voertuig is 28.851 euro (excl BTW), met hierin begrepen de huur van de batterijen voor een periode van 7 jaar. De investeringsprijs is relatief hoog, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt met de lage kostprijs voor de ‘brandstof’. In het geval van het gemeentebestuur van Kontich is dit ook 100% groene elektriciteit. Spijtig genoeg kan een gemeentelijke overheid geen beroep doen op Vlaamse subsidies voor deze investering.

De wagen heeft een bereik van ongeveer 140 km, maar vermits het voertuig voornamelijk wordt ingezet voor korte afstanden, speelt dit geen rol. Uiteraard kan opgeladen worden aan een gewoon degelijk stopcontact, maar de uitrol van laadpalen zal in de toekomst het comfort zeker nog ten goede komen. Op dit moment staat er aan de sporthal een oplaadpunt van Easypoint (betalend en met een pasje).

De vervanging van de huidige oude benzinewagen door een elektrische wagen draagt bij tot de engagementen van de gemeente omtrent broeikasgassen (Energieneutrale gemeente 2020 en Burgemeesterconvenant) en de uitvoering van het Energie- en Klimaatactieplan.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *