Heraanleg parkje Edegemse steenweg

Geplaatst door

In de gemeente zijn heel wat reacties te horen over het kappen van de bomen in de Edegemsesteenweg en op het pleintje/parkje ter hoogte van de Villermontstraat. Deze reacties gaan van ontgoocheld, bezorgd, teleurgesteld tot boos.

Sander snapt deze reacties zeer goed en voor ons zou iedere boom die niet ziek is, het best blijvenstaan. Waarom stemden wij dan toch in met de plannen voor de heraanleg van de Edegemsesteenweg als er bomen voor moeten sneuvelen?

Wij stemden met de plannen in omdat:

 • we de bomen die kunnen blijven staan, ook laten staan;
 • de riolering van de Edegemsesteenweg en de Villermontstraat dringend aan vernieuwing toe is;
 • de huidige riolering nog een riolering is waarbij het afvalwater en het regenwater in dezelfde buis terecht komen waardoor bij harde regenval een deel van het afvalwater in de Edegemsebeek terecht komt;
 • we bij een heraanleg een oplossing kunnen bieden aan wateroverlast in de Edegemsebeekvallei door:
  • een gescheiden riolering te laten aanleggen waarbij afvalwater en regenwater gescheiden worden en het regenwater rechtstreeks in de Edegemsebeek kan stromen;
  • ondergrondse buffers en bovengrondse buffers of wadi’s aan te leggen in het parkje en ter hoogte van de Pluysegemstraat die, samen met een open gracht in de Edegemsesteenweg tussen Helenaveldstraat en Boniverlei,
  • bij hevige regen het water kunnen bufferen om het nadien terug traag af te geven;
 • we bij de heraanleg de Edegemsesteenweg kunnen verbeteren voor voetgangers, fietsers, gebruikers openbaar vervoer;
 • we voor de Altenaschool een kiss en ride zone kunnen aanleggen;
 • het parkje nieuwe bomen, planten, een speelpleintje en speeltuin krijgt naast de bomen die we hebben kunnen laten staan;
 • de verlichting van de Edegemsesteenweg kunnen verleden en dus energiezuiniger maken.
 • er voldoende parkeerplaatsen blijven.

Het is altijd zonde als een boom het leven moet laten, maar als dit maakt dat de Edegemsebeekvallei, die een natuurgebied is, geen afvalwater meer te verwerken krijgt, we de waterproblematiek rond de Edegemsesteenweg kunnen oplossen, de straat voor de zwakke weggebruikers veiliger en voor de omwonenden aangenamer kunnen maken, dan vinden we een kap gerechtvaardigd. Toch zeker als we enkel die bomen laten kappen die echt niet kunnen blijven staan en we op het einde van de werken nieuwe bomen planten.

 

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *