Kontichse rekeningen steeds beter dan verwacht

Geplaatst door

Met een gemeenteschuld die 31% lager ligt dan 6 jaar geleden, vraagt dorpslijst Sander zich af of we niet beter wat meer investeren.

De laatste begroting van deze legislatuur (2018) geeft een zicht op de gemeentefinanciën na 6 jaar bestuur door N-VA en Dorpslijst Sander. Wat opvalt is dat de gemeenteschuld aan het einde van de legislatuur 31% lager zal liggen dan aan het begin. Ruim boven de 25%-doelstelling die we onszelf oplegden.

Op zich is dat goed nieuws. Met een lage schuld betaalt de gemeente geen hoge interestlasten en kan ze deze middelen inzetten voor dienstverlening of investeringen.

Kontich staat er dus veel beter voor dan pakweg 10 jaar geleden. Toch vragen we ons ernstig af of we niet té voorzichtig zijn geweest in onze eerste bestuursperiode. Misschien hebben we wel te veel schuld afgebouwd, en te weinig geïnvesteerd.

Er is heel veel geïnvesteerd de laatste jaren. Denk maar aan het zwembad, het Halfdiep, het Wisterke, de Martinuskerk, het Gemeentehuis, het Altenalandhuis met muziekschool, de Edegemsesteenweg en zijstraten, de voetpaden op vele plaatsen, … Maar toch blijven er nog heel wat projecten op onze wenslijst staan:, bushaltes, centrumpleinen, het stationsplein, bijkomende kinderopvang, fietspaden en voetpaden, …

En toch, misschien hadden we beter nog meer voetpaden verbeterd en iets minder schuld afgebouwd. Vroeg of laat moet die voetpaden toch aangepakt worden. Dat is één van de lessen die we trekken. In de toekomst moeten we meer durven inzetten op investeringsprojecten. Een goede huisvader schildert immers ook op tijd en stond de muren van zijn huis. En het geld is er.

 

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *