Dorpslijst Sander redt De Ploeg

Geplaatst door

Dorpslijst Sander wil zoveel mogelijk bereiken de komende jaren, ook vanuit de oppositie en ook al vraagt het wel vaak veel geduld en diplomatie. We moeten creatief zijn, out of the box denken en de platgetreden paden durven verlaten.

Deze winter maakten we een dossier op over De Ploeg in de hoop een verkoop en – stel u voor – een afbraak te voorkomen. Samengevat was dit onze aanbeveling:

De Ploeg heeft alles om een unieke ontmoetingsplaats te worden in het hartje van Kontich. Het gerenoveerde pand zal samen met het vernieuwde plein een grote meerwaarde zijn voor de kern van onze gemeente, waar zovele Kontichnaars genot van zullen hebben. Drie functies kunnen in de site gecombineerd worden: een horecafunctie gelinkt met de bibliotheek, een grote culturele ruimte op de verdieping voor repetities, filmvoorstellingen en exposities, en een groene buitenruimte. Dit alles biedt een uitzonderlijke meerwaarde waartegenover een ruw geraamde investering staat van 600.000 à 700.000 euro en een exploitatiekost die beperkt kan worden als de horeca-exploitatie uitbesteed wordt.”

We bezorgden ons dossier niet alleen aan het schepencollege maar ook aan de erfgoedraad, de cultuurraad, de jeugdraad, de seniorenraad, de Gecoro en de toegankelijkheidsraad voor advies. Zo voerden we de druk op.

Eergisteren, vrijdag 27 maart, ontvingen we een mail van de bevoegde schepen Marleen Van den Eynde. Ze schrijft dat het college het gebouw als onroerend erfgoed wil bewaren en een maatschappelijke functie wil geven. De uitbreidingsmogelijkheid voor het Vrijetijdshuis ‘De Brouwerij’ werd als uitgangspunt vastgelegd. De ruimtes van De Ploeg zouden zeer welgekomen zijn om alle functies die de brouwerij nu heeft (bib, vergaderruimtes, ontmoetingscentrum, backofficediensten, vrijetijdsbalie, stockageruimtes, museum, What’s up!?, …) mee te ontlasten en mogelijks nog ruimte te geven om nieuwe initiatieven te kunnen ontplooien. Daarom besliste het college 300.000 euro extra te voorzien in de begroting voor de renovatie van De Ploeg.

Dorpslijst Sander bedankt de burgemeester en schepenen oprecht en van harte om onze zienswijze te volgen en daarvoor alvast structureel middelen te voorzien.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *