Leven in de brouwerij

Geplaatst door

Dorpslijst Sander wil stimulansen geven aan lokale productie. Nieuwe initiatieven zoals bijvoorbeeld CSA (Community Shared Agriculture) willen we volop in de kijker zetten. En waarom niet opnieuw een Kontichs biertje?

Oude glorie
Kontich-Waarloos heeft een rijke historiek inzake bier brouwen. Al sinds de zestiende eeuw zijn er heel wat Kontichse brouwerijen de revue gepasseerd.  Vaak hadden ze sprekende namen, zoals De Rode Leeuw, De Sleutel, Het Schaakbord, De Arend, De Witte Engel, De Valk, Het Wit Kruis, De Keulse Kar, Den Hoorn, Sint Marten, De Roos en De Kroon. Brouwerij Maes was tot nu toe de laatste.Het is niet zo verwonderlijk dat er zoveel brouwerijen dicht bij elkaar te vinden waren. Toen al wisten brouwers dat goed water een absolute vereiste is om een lekker biertje te brouwen.  De meeste van die brouwerijen waren dan ook gevestigd bovenop de waterader die van de Magdalenastraat over het Sint-Jansplein naar de Sleutelstraat loopt en zo verder naar de Mechelsesteenweg.

Leven in de brouwerij
Kontich en Waarloos hebben bijgevolg een eeuwenlange traditie van brouwers en bier.  Zou het niet leuk zijn als we die traditie terug in ere herstellen? Een nieuwe dorpsbrouwerij, net als vroeger. Als het wat mee zit, drinken we binnen enkele jaren weer ons eigen bier. We moeten het misschien niet te groots zien. Geen bolleke Koninck of Vedett. Maar wel een pittig lokaal biertje, ideaal om mensen te verenigen. Dorpslijst Sander brengt leven in de brouwerij!

Bier en patrimonium
Onze gemeente heeft enkele pittoreske gebouwen in eigendom waar we wel een café-restaurant met een eigen brouwerij in zouden kunnen onderbrengen. Naar het voorbeeld van ‘t Pakhuis in Antwerpen of Stadsbrouwerij De Gruut in Gent. Het gemeentebestuur kan hierin optreden als regisseur door een geschikte ondernemer-brouwer aan te trekken.
Als we nog even doorredeneren zouden we er zelfs een brouwerij annex volksrestaurant van kunnen maken. Waar bijvoorbeeld mensen met een beperking aan de slag zouden kunnen. Zoals je ziet, een gemeentebestuur kan vele nieuwe ideeën aanbrengen. Dorpslijst SANDER wil dit soort out-of-the-box-denken aanscherpen.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *