De ijspiste 2.0

Geplaatst door

De N-VA / Dorpslijst Sander bestuursploeg heeft het project van de ijspiste onder de loep genomen en vele alternatieven onderzocht. We hebben besloten om de ijspiste in Kontich-centrum te behouden omwille van de aangename sfeer in ons commercieel centrum. De piste verhuist uit het park naar het Gemeenteplein om verschillende redenen, die kaderen in de beleidsprincipes van de N-VA / Dorpslijst Sander coalitie : duurzaam, doordacht en samen maken we de gemeente.

DUURZAAM

Na elke doortocht van de ijspiste diende het centrale deel van het park hersteld en ingezaaid te worden. Bovendien worden bij opbouw en afbraak van de ijspiste wortels van beuken en kastanjes beschadigd, wat op lange termijn nefast is voor deze bomen. Als gemeentebestuur wensen wij het goede voorbeeld te geven; respect voor de natuur en parkbeleving horen daar bij. Dat dit voor sommige leden van Open VLD geen issue is, dat weten we.

Maar ze moeten zich wel bedenken dat zij de enige politici zijn die onachtzaam voorbij gaan aan het belang van duurzaamheid en ecologisch bewustzijn.

DOORDACHT

De jaarlijkse herstellingen aan het park hebben ook een financiële kost. Vorig jaar was de schade in het park (door het zachtere weer) zelfs van die mate dat boordstenen rond de centrale gazon dienden vervangen en heraangelegd te worden door de groendienst. Dit impliceert vele werkuren met bijhorende loonkost.

Een constructie zoals de ijspiste opbouwen is niet evident. Dit doen in een park, op een zachte ondergrond is nog veel minder evident. Door de piste op de verharde ondergrond van het Gemeenteplein te plaatsen, verlaagt de kostprijs van de ijspiste met duizenden euros.

Door de ijspiste op het Gemeenteplein te plaatsen, worden verschillende parkeerplaatsen tijdelijk onbruikbaar. Om aan de parkeerbehoefte te voldoen, zullen tijdelijk bijkomende parkeerplaatsen op het Sint-Jansplein worden voorzien. Een beperkt aantal busroutes wordt tijdelijk verlegd. De lijnen die normaalgezien ‘draaien’ aan het Gemeenteplein, zullen tijdelijk aan de Hofstraat een eindhalte hebben. Alle andere lijnen houden halt voor of naast het Gemeenteplein, waar een tijdelijke bushalte voor het park wordt voorzien.

De prijsverhoging van 2 naar 3 euro is volledig gerechtvaardigd, gezien de kostprijs van de ijspiste. Er wordt overigens een tienbeurtenkaart aangeboden aan 20 euro. Het huren van schaatsen kost net zoals in het verleden 2 euro. Net zoals de voorbije jaren kunnen we beroep doen op verschillende sponsors om een deel van de kosten te dragen. Dat dit alle kosten zou dekken is echter een fabeltje.

Open VLD bekritiseert de locatie van de ijspiste omwille van de veiligheid van de kinderen: “kinderen moeten te pas en te onpas het Gemeenteplein en de Antwerpse steenweg oversteken”. De ijspiste lag vroeger aan de éne kant van de Antwerpse steenweg (in het park) en ligt nu aan de andere kant van de Antwerpse steenweg (Gemeenteplein). Of de kinderen en oudere bezoekers de Antwerpse steenweg moeten oversteken hangt dus vooral af van de kant waarvan men komt …

SAMEN

De afgesloten catering hebben we vervangen door een aantal kraampjes om de kerstmarktsfeer ten volle op te roepen. Uiteraard is er een overkapping voorzien en zullen de bezoekers zich kunnen warmen aan kleine gasbranders. De cateringkraampjes zullen uitgebaat worden door verschillende Kontichse verenigingen, zoals Steeds Vooraan, FC Kontich, FC VDP, Jeugdhuis Komaf, Kontich Basket en TC De Meyl. Met deze nieuwe aanpak zal de ijspiste nog meer geïntegreerd worden in het Kontichse verenigingsleven.

De leden van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf zijn volledig geïnformeerd over de plannen met de ijspiste.

Wenst u meer informatie ? Neem gerust contact op met :

Pieter Defoort

Afgevaardigd Bestuurder Autonoom Gemeentebedrijf, en Schepen van Financiën en Sport

0497 83 28 45

Pieter.defoort@kontich.be

 

Veerle Van Dyck

Voorzitter Autonoom Gemeentebedrijf en Schepen van Personeel en Cultuur

0496 53 17 81

Veerle.van.dyck@kontich.be

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *