lezersbrief in het Periodiekske

Geplaatst door

Vanochtend bij de koffie las ik een lezersbrief in ’t Periodiekske met de opvallende titel “Is Kontich een democratische gemeente ( pag 52 )?”. Onderaan ondertekend met de initialen “MV”.

In de eerste paragrafen zet MV de krappe bestuursmeerderheid in de verf en het merkwaardige effect dat met minder dan 48,1% van de kiezers toch meer dan de helft van de gemeenteraadszetels werd verworven. Een stelling die CD&V schepen Plasmans al meerdere malen in gemeenteraadscommissies ontwikkelde.

Dat de zetelverdeling een gevolg is van het kiesstelsel Imperiali, moet toch bekend zijn bij CD&V ? Ze hebben het zelf uitgevonden! De katholieke Belgische senator Pierre Guillaume Imperiali stelde in 1921 voor om kleine lijsten te benadelen en daarmee het eigen cliëntelisme te vergroten. De CVP en CD&V hebben hierdoor decennia lang boven hun gewicht kunnen spelen in de lokale en nationale politiek. Zelfs vandaag nog zijn er in de provincie Antwerpen acht gemeenten waar ze alleen besturen zonder de meerderheid van de stemmen te behalen.

  • Berlaar             48,9% van de stemmen en 13 zetels op 21
  • Vosselaar         48,4% van de stemmen en 11 zetels op 21
  • Ravels              47,6% van de stemmen en 13 zetels op 23
  • Lille                  45,3% van de stemmen en 13 zetels op 25
  • Kalmthout        44,6% van de stemmen en 14 zetels op 25
  • Zandhoven      44,4% van de stemmen en 13 zetels op 23
  • Kasterlee         43,9% van de stemmen en 14 zetels op 25
  • Wuustwezel     43,3% van de stemmen en 13 zetels op 23

Sinds 1921 protesteren de kleine partijen tegen dit systeem en houden de grote partijen eraan vast uit eigen belang. De dag dat ze (in Kontich!) het slachtoffer zijn van hun eigen systeem, is het niet meer democratisch…

Het vervolg van de lezersbrief is overduidelijk geschreven met dezelfde oranje gekleurde bril. MV haalt de Burgemeester en schepenen worden over de hekel gehaald terwijl de oppositie met adjectieven als rustig, duidelijk en grondig worden bejubeld.

Vriend en vijand weten dat schepen Willem Wevers ondanks het moeilijke verkeersdossier en de zware kritieken, steeds rustig blijft, duidelijk communiceert en grondig zijn zaken kent.

Wie aanwezig was op de bewuste gemeenteraad, kon zien hoe de oppositie zich eenvoudig achter het volksprotest schaarde en de eisen overnam om ViVO onmiddellijk stop te zetten. Hoewel ze zeer goed op de hoogte (zouden moeten) zijn van de doorlooptijd van de evaluatie en het werk dat verricht moet worden om dergelijk dossier te onderbouwen.

En passant neemt MV de renovatie van het gemeentehuis op de korrel alsof deze alleen getuigt van onkunde en hoogheidswaanzin…

Eerlijker zou zijn om toe te geven dat een groot deel van het gemeentehuis leeg stond in het vorige bestuur, alsook vele andere gemeentelijke gebouwen. Het gemeentehuis is bovendien volledig verouderd: niet geïsoleerd, de ramen slecht onderhouden, de ingang telt liefst 4 schuifdeuren, er ontbreekt een treffelijk onthaal, alle schepenen hebben een apart bureel, wat helemaal niet meer van deze tijd is.

Tegelijkertijd met de renovatie integreren we gemeente en ocmw in één organisatie en verzamelen we alle vrijetijdsdiensten op één plaats in het bibliotheekgebouw. De vrijgekomen gebouwen zetten we in voor sociale doelen. Wie doet beter? De CD&V in de voorbije decennia in elk geval niet.

Vaststelling: Reeds meerdere brieven met haar initialen verschenen in het lokale blad ‘Kontich hier en Nu’, dat werd opgericht door de voormalige CD&V schepen JJ uit Kontich Kazerne samen met… LV. Op menig auto van partijleden hangt een affiche van SOS Kontich te blinken. Je weet wel… die “apolitieke en ludieke organisatie uit het ondemocratische Kontich”.

 

Met vriendelijke groet, Sander

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *