NIEUWE BOSSEN IN KONTICH.

Geplaatst door

Vandaag te lezen in de krant:

Kontich krijgt er 8 hectare nieuwe natuur bij. Dat verrassende nieuws werd zopas bekend gemaakt door Natuurpunt Oude Spoorweg, de afdeling die actief is in Duffel en Kontich.

 

 

De aankopen liggen verspreid over twee gebieden. Eén van 3 ha tegen de grens van Kontich met Edegem, en een tweede, groter gebied van 5 ha tussen de Pauwhoeve en het industriegebied Blauwe Steen. Beide gebieden liggen langsheen provinciale waterlopen, Edegemse Beek en Babbelkroonbeek, én in effectieve overstromingsgebieden. Hier ligt een enorme opportuniteit om via natuurinrichting meer ruimte te geven aan water en zo nabije woonwijken te vrijwaren van wateroverlast. Daarnaast zal er in elk gebied een belangrijke bosuitbreiding gerealiseerd worden, ruim 5 ha van de totale 8 ha. De eerste aanplant is al voorzien voor dit najaar.

“Onze afdeling beheert 60 ha natuurgebied op het grondgebied van de gemeenten Duffel en Kontich. Daar komen dus 8 ha bij”

zegt Wim Annaert van Natuurpunt Oude Spoorweg. “We hebben naar passende namen gezocht in samenspraak met de Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich. Voor het gebied tegen Edegem wordt dit “Pluysegembos”, terwijl dit tussen Waarloos en Kontich-Kazerne “Schapenhagen” zal heten, naar het vroegere “Hof Schapenhagen”.

BOS JE MEE?

De aankoop, inrichting en bebossing van de nieuwe gebieden kost handenvol geld. “We kunnen een klein deel met eigen middelen financieren,” zegt Annaert, “Maar om de financiering rond te krijgen zal de hoofdbrok van enkele honderdduizenden euro’s toch in belangrijke mate van bijvoorbeeld crowdfunding moeten komen.”

Daarom start Natuurpunt Oude Spoorweg de actie BOS JE MEE? Die moet geld in de lade brengen om het project te financieren. “We rekenen op ondersteuning van verschillende overheden maar ook van lokale en milieubewuste bedrijven en burgers om die noodzakelijke natuur- en bosuitbreiding in onze regio te realiseren” besluit Annaert. Info over de actie is te vinden op de website van de afdeling: www.natuurpuntoudespoorweg.be. Beide gebieden worden ook nieuwe schakels in trage wegen met de aanleg van nieuwe wandelpaden en plaatsing van infoborden.

Het Pluysegembos biedt tevens de mogelijkheid om werk te maken van een wandel- en fietsverbinding langsheen de Edegemse Beek. “Voor de aanleg van waterretentiezones en van wandel- en fietsverbindingen rekenen we op steun van verschillende overheden”, aldus Wim Annaert. Natuurpunt zet zich in voor het verwerven, beheren en onderhouden van natuurgebieden in Vlaanderen. Die natuurgebieden worden opengesteld voor het grote publiek, zodat wandelaars er rust en zuivere lucht kunnen vinden. Alleen in kwetsbare of pas aangeplante gebieden wordt de toegang tijdelijk beperkt.

Eén reactie

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *