Halle toont hoe het kan!

Geplaatst door

Eén idee dat ik al lang opper en wil doorvoeren in onze gemeente is om ALLE verlichting in 1 keer te vervangen door LED-verlichting.

 

 

 

De insteek is logisch!

  • Jaarlijks betaalt de gemeente het forfaitaire bedrag van 260 000 euro aan elektriciteit om alle lichten te laten branden.
  • Deze vervangen door 1 soort aangestuurde én intelligent gedimde LED-lamp doet de factuur met 100 000 tot 110 000 euro dalen.
  • Deze investering om dit te doen is het 6voudige van de besparing, of omgekeerd gerekend: Na 6 jaar geeft de gemeente 110 000 euro minder uit aan elektriciteit!

Halle toont alvast ook een alternatieve manier van financieren aan  waarbij de gemeente 0 euro hoeft op te hoesten. Zij werken samen met de energiecoöperatieve PAJOpower. Deze laatste was z’n mosterd komen halen tijdens de infovergadering van ZuidTrant, waar ik het idee voor Kontich voorstelde.

Dus Kontich kan bij wijze van spreken ‘morgen’ hetzelfde doen!
Ik moet bekennen dat ik waarschijnlijk té ambitieus was, vergeef me mijn enthousiasme.
Alle lichten ineens, het is misschien wat opportunistisch geweest van mij.

De hamvraag blijft echter: Kunnen we alvast niet de oudste en straatverlichting via deze manier vervangen?

 

Marc Bellinkx
energiedeskundige voor Dorpslijst Sander

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *