Kontich win(d)t?

Geplaatst door

Tijdens de verkiezingscampagne noteerde men deze uitspraak: “Dorpslijst Sander wil een eigen energiebedrijf starten

Het idee ontstond omdat toen de mensen van de site Massive een windmolen wilden bouwen.
Eentje die de energievraag van de site Satenrozen kon voeden, misschien zelfs de omliggende huizen. Gezien de moeilijke situatie rond Massive is dit dossier nooit verder uitgewerkt. Maar het inspireerde mij wel om het één en ander uit de doeken te doen; in 2013 mocht ik een uiteenzetting doen over deze inspiratie ( je leest deze hier )

Plots was daar de vraag van W-kracht om 4 turbines te bouwen langsheen de E19. 3 bij Rumst, eentje in Kontich. Ik was er als de kippen bij om het concept van een burgerwindmolen los te krijgen. Ik maakte er werk van en ik kreeg een positief antwoord van het betrokken bedrijf.
De bedoeling was om 1 turbine over te kopen en in eigen beheer te laten draaien!

Naïef?

Even enkele gegevens op een rijtje.

  • 1 turbine kost 3 000 000 euro ( + 500 000 omniumverzekering  ( tot rondvliegend ijs toe ))
  • 1 turbine levert jaarlijks energie voor 1000 gezinnen ( 1200 als je het slim aanpakt ( metering en sensibilisering ))
  • De bedrijfsgarantie voor zo 1 molen bedraagt 13 jaar.
  • 1 gezin betaalt jaarlijks ongeveer 600 euro aan elektriciteit. ( cijfers VREG )
  • Dus..  1000 gezinnen betalen op 6 jaar evenveel aan elektriciteit als de totale kostprijs van 1 turbine
  • Dus… die 1000 gezinnen kunnen erna nog 7 jaar lang eigenlijk gratis elektriciteit gebruiken, mocht het hun eigen windmolen zijn ( hetgeen ik verkregen had van die firma.. )
  • Opmerkelijke kanttekening: in bovenstaand verhaal zit géén euro subsidie!

Ik weet ook wel dat die 600 euro eigenlijk maar 220 euro pure elektriciteit behelst. De rest zijn distributiekosten en overheidstaksen. Net aan die 380 euro kosten valt gerust nog te knabbelen en overeenkomsten voor te sluiten dat het rendement doet toenemen. Maar over dit item schreef ik al een visie uit.

Nu ja, exact 1 week na een meeting, met dank aan #BEL10, op het kantoor van Schauvlieghe én Turtelboom, is in alle stilte door eerstgenoemde een njet gegeven aan dit dossier. De manier waarop en vooral de argumentatie tegen is een verhaal apart waard.

 

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *