Gemeenteraad Kontich: warmtenetten.

Geplaatst door

Op de gemeenteraad van maandag 15 mei lag er een item ter sprake dat de krant niet haalde. ( de reporter had de zaal al verlaten, aangezien z’n inschatting was dat het een jaarlijks weerkerend punt van de agenda was )

Niets is minder waar, het gaat om een enorm ingrijpende verandering die Eandis en Infrax gezamenlijk willen inzetten. Ik tracht toe te lichten.

Eandis en Infrax hebben een nieuwe lucratieve markt ontdekt: warmtenetten. Het videootje onderaan legt dit netjes uit. Nu zijn er al enkele netten ontwikkeld, sommige met de 2 netbeheerders, sommigen zonder deze laatste 2. Het zou Eandis en Infrax goed uitkomen, nu ze toch besloten “samen” te gaan ook op deze activiteit het monopolie te verwerven. Dat deden ze al voor gas en elektriciteit, dus waarom niet voor warmte? Ze richtten er alvast een consortium voor op: Warmte@Vlaanderen

Op de vergadering van 20 juni zullen ze aan iedere gemeente vragen of deze akkoord gaat met de overdracht van warmte aan hun activiteiten. Eenvoudig gezegd: ”

Beste Kontich, gaan jullie er mee akkoord dat vanaf dan wij deze activiteit uitbesteden én uitvoeren.
Lees wel tussen de lijntjes dat we dan wel verwachten dat alleen wij dat nog mogen doen dan.

Ikzelf mocht, als energiedeskundige, op de voorafgaande commissie uitvoerig dit punt toelichten, waarvoor dank. Opmerkelijk toch was de uitspraak op de infoavond van Eandis waarin ze toegaven niét klaar te zijn voor deze taak: Ze hebben te weinig mensen en capaciteit dit snel uit te rollen over Vlaanderen. Anders gezegd, stel dat Kontich toch deze bevoegdheid overdragen en volgende maand een opportuniteit ziet ( van Satenrozen naar de St Rita wijk bijvoorbeeld ) kan het wel eens zijn dat we hier enkele jaren kunnen op wachten. De Noorderkempen zijn verregaande studies aan het doen richting geothermie ( zie ook video ) en zou dan wel eens prioriteit krijgen in het uitvoeren van de werken, wat ik totaal begrijp!

Ik word hierin gesteund door visie van bedrijfsleiders zoals deze van Veolia ( dat onder overnamevuur ligt van Engie ) die stelt dat er meer kansen aan meerdere spelers moeten blijven bestaan. Lees meer hierover in de onderstaande links. Roeselare, Oostende en Eeklo toonden al aan dat een gemeente dit wel alleen kan doen en nog met een mooie burgerparticipatie er bovenop ( 30% ipv 5-10% )

Slotsom: Kontich zal zich onthouden om deze bevoegdheid over te dragen. We tekenen wel de bezorgdheid op van een oppositielid dat we niet maar moeten onthouden om te onthouden, maar dan ook daadwerkelijk overgaan tot het bekijken van mogelijkheden op ons grondgebied.

Uw ( voorlopig toch nog ) mandataris bij Eandis

Marc Bellinkx
energiedeskundige Dorpslijst Sander.

 

Wat is een warmtenet?

Meer leesvoer vindt u hier

Oprichting Warmte@Vlaanderen ( met een verrassende? voorzitter )

Mijn persoonlijke bedenkingen en hoe het politiek gespeeld wordt

Een artikel dat deze thematiek fijn fileert.

Harde analyse die feiten bevestigt die ook ik moest vaststellen.

 

2 reacties

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *