Wind waait voor iedereen

Geplaatst door

Kontichnaars en Waarlozenaars kunnen in de toekomst meegenieten van de opbrengsten uit nieuwe windmolens en zonneparken. Grote nieuwe hernieuwbare energieprojecten in Kontich moeten vanaf nu minstens de helft* van hun middelen verzamelen bij de inwoners via burgercoöperaties. De participaties moeten voldoen aan de internationale normen voor coöperaties (ICA).

Wim Annaert (Sander), schepen voor Dorpslijst Sander:

”We willen de lokale natuurlijke rijkdommen voor iedereen toegankelijk te maken.” 

Inwoners ervaren soms de ongemakken van projecten rond duurzame energie, en zijn vaak bezorgd zijn over de impact van grotere projecten. Via de coöperatieve participatie kunnen de inwoners ook de lusten van deze energieprojecten genieten. Op die manier zal de burgerparticipatie meer draagvlak creëren voor dergelijke energieprojecten.

Als eerste in de provincie Antwerpen vaardigt de gemeente Kontich dergelijke richtlijn uit. Hopelijk is het een voorbeeld voor andere gemeenten in onze regio.

 

*: De norm op 50% leggen is zelfs uniek voor Vlaanderen! Eeklo heeft hun warmtenet voor 35% toegankelijk gemaakt voor publiek kapitaal.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *