Ruimte scheppen voor culturele projecten

Geplaatst door

Woensdag 28 februari kennen we de kunstzinnige durvers die meedingen naar de kunst & cultuurprijs 2018. Een maand later kan ik dan het winnende project bekend maken.

Samen met de cultuurraad koos ik er in 2014 voor om deze cultuurprijs te gebruiken om individuen, groepen en/of verenigingen de kans te geven het project van hun dromen te verwezenlijken en dit te delen met iedereen uit Kontich en Waarloos.

Toen ik in 2013 schepen van cultuur werd, zette ik de cultuurprijs als één van de eerste punten op de agenda van de cultuurraad. Tijdens de bespreking werd het al snel duidelijk dat deze prijs dringend aan herziening toe was. Het was een ‘achterafprijs’ waarbij onder meer de beste ‘voorstelling’ van het voorbije seizoen gekozen werd.

Tijdens gesprekken in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2013 werd mij steevast verteld dat er in Kontich zo weinig mogelijkheden voor nieuwe culturele projecten waren. Ik koppelde deze verzuchting aan de vragen rond de cultuurprijs en samen met de cultuurraad kwamen we tot een nieuw idee. De nieuwe kunst- en cultuurprijs was geboren.

Vanaf 2014 kunnen individuen, ad-hoc-samenwerkingsverbanden of verenigingen jaarlijks met een nieuw, origineel project meedingen naar de kunst- en cultuurprijs. Geen achterafprijs meer, maar wel een project dat nog moet uitgevoerd worden. Aan de indieners om de jury te overtuigen. In 2015 won Ludwig De Vocht met zijn stripverhaal ‘Contius het bliksembezoek’. In 2017 was het de beurt aan Natuurpunt met hun ‘Bermhappening’. Ik ben nu al benieuwd naar de ingediende projecten voor 2018.

En als u nu nog niet overtuigd bent om uw droomproject na te jagen… Om de indieners bij de uitwerking van hun project te helpen, bestaat de prijs ook niet meer uit louter een geldprijs. Er wordt nu ook een gemeentelijke locatie ter beschikking gesteld en de gemeente biedt promotionele ondersteuning.

Moge het beste, leukste, meest verrassende project winnen.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *