Dorpslijst Sander wakkert de democratie aan

Geplaatst door

Alles wil ik doen om Kontich en Waarloos de best mogelijke gemeenteraad te schenken. Alles.

Zes jaar geleden richtten we Dorpslijst Sander op. Geen partij, maar een open lijst. We hoopten zo meer mensen uit te nodigen om aan de lokale democratie deel te nemen. Dat lukte aardig. We trokken met veel nieuwe mensen naar de kiezers die ons vijf zetels in de gemeenteraad en twee in het ocmw gaven. We konden drie schepenen benoemen om het dorp te besturen. Twee waren totaal nieuw in de politiek. Een berekende gok.

Al snel ontpopten Wim Annaert en Veerle Van Dyck zich tot de sterkhouders van het gemeentebestuur. Wim werkte met visie en doorzettingsvermogen aan het milieu, de natuur en de ruimtelijke ordening. Met energie en daadkracht nam Veerle de gemeentelijke organisatie en haar bevoegdheid cultuur ter harte.

De verkiezingen van 14 oktober zijn weer een kans om talentvolle mensen te werven voor Kontich en voor Waarloos. Wie het wil én wie het kan, moet de mogelijkheid krijgen om verantwoordelijkheid op te nemen. Net daarom is Veerle Van Dyck onze ideale lijsttrekker. Zij heeft de kennis, het doorzettingsvermogen, en de flair om onze gemeente te leiden. Ze kan ook een ploeg samenbrengen, op sleeptouw nemen, en tot grootse dingen brengen.

Andere politiekers vragen me geregeld waarom ik mijn eerste plaats heb afgestaan. Daarop antwoord ik graag: “Het was een hele eer om in 2006 en 2012 lijsttrekker te mogen zijn. Maar daarom is die koppositie nog  geen persoonlijk bezit. En als ze mijn eigendom niet is, hoe kan ik ze dan afgeven?” Ik zal met heel veel plezier een ambitieuze campagne voeren, maar dus niet als lijsttrekker. Dat is Veerle.

“Betere mix van talent maakt gemeenteraad dynamischer” titelt de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) vandaag op haar website. De vereniging wil inzetten op talentmanagement voor lokale mandatarissen. Laat dat nu net zijn waar ook Dorpslijst Sander mee bezig is. De VVSG stipt subtiel aan dat er in de 308 Vlaamse gemeenten slechts 48 vrouwelijke burgemeesters zijn, dat is 16%. Om een gelijke man-vrouw verdeling te realiseren zijn er vandaag 106 nieuwe burgermoeders nodig.

“Als je bepaalde groepen niet in je gemeenteraad hebt, laat je enorme talentenvijvers met potentiële toppers links liggen. Daar wint de burger niks mee”, zegt Mieck Vos, algemeen directeur van de VVSG.

Het is precies daaraan dat we werken met Dorpslijst Sander. Met Veerle Van Dyck als lijsttrekker én als kandidaat burgemeester voor Kontich en Waarloos.

Daar gaan we voor.

 

Joost Fillet

28 februari 2018

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *