Wandelen door Waarloos

Geplaatst door

“Voor een geboren en getogen Waarlozenaar is het steeds leuk om een voorstelling te geven van wat je zoal kan tegenkomen tijdens een wandeling door en rond Waarloos.”

Oude spoorwegberm (1) :

Vroeger vingen kleine kinderen hier honderden “stekelbakskes” terwijl de diesellocomotieven voorbij raasden. Nu kan je er karper vangen in “de visput” en is er een oase van groen van Waarloos tot in Kontich. Een zeer mooie wandeling!

Waarloos had ook zijn eigen station. Het gebouw staat er nog gedeeltelijk, in de Beekboshoek op nummer 67-69.

Het domein van het vroegere waterzuiveringssation werd ingezet voor bosuitbreiding en de waterbuffering in de vorm van een cobra zorgt voor nog meer natuurwaarde in Waarloos.

Hessepoelbos (2):

In dit bos spelen Chiro- en andere kinderen naar hartelust en de Veteranen organiseren er hun cyclocross. De toegang tot het bos werd makkelijker gemaakt met o.a. de Hessepoellei, de eerste maar zeker niet de laatste trage weg in de buurt.

Berkenhof – Chalet Veteranen – Chirolokalen (3):

Het kloppend hart van Waarloos. De Chirolokalen, destijds nog mee door de vader van onze kandidaat Leon Joosten gebouwd, zijn aan vernieuwing toe. Er is veel te doen over de indeling van deze site. Wat Dorpslijst Sander betreft, moet ze vrij blijven van wegen of parking. Laat ons samen met de inwoners en de dorpsraad bekijken wat er nodig is.

Oud Gemeentehuis (4):

Het voormalige gemeentehuis van Waarloos dateert uit 1904. In dit neo-Vlaamse renaissance gebouw komt de dorpsraad regelmatig samen. Het gebouw is sinds 1999 beschermd. Jammer dat de indeling niet echt praktisch is. We hebben er wel voor gezorgd dat er sinds dit jaar terug mag gehuwd worden in het oud gemeentehuis van Waarloos.

Sint-Michielskerk (5):

De neogotische kerk werd gebouwd in de periode 1855-1865 en samen met het omliggende kerkhof is ze beschermd als monument.

Achter het koor bevinden zich de 17de-eeuwse grafzerken van Melchior en Balthazar della Faille, heren van Waarloos. We zijn op dit moment aan het bekijken of er terug één of meerdere vormen  van begraven mogelijk zijn.

Het Hof Van Waerloos (6):

De vergrijzing is een feit. Wij moeten ervoor zorgen dat onze ouderen ofwel zo lang mogelijk thuis kunnen verzorgd worden, ofwel de mogelijkheid krijgen hun oude dag op een respectvolle wijze door te brengen. Dorpslijst Sander vindt dat, naast de privé-initiatieven, ook de gemeente buurtzorg dient op te starten in Waarloos.

Basketbalpleintje – speelpleintje (7):

De groene long van Waarloos is een mooie evenementenplaats. Hier vinden onder meer de nieuwjaarsreceptie en de openluchtfilm plaats. De school, de Chiro, ouders en grootouders met kinderen of kleinkinderen, iedereen maakt gebruik van deze ruimte. Dorpslijst Sander wil dit pleintje graag behouden! De wei ernaast is reeds vele jaren vergund voor een woonzorgcentrum. Hierop kan gebouwd worden, maar wel volgens de regels die iedereen in de buurt heeft moeten naleven!

Industrieterrein Brouwersveld (8):

Brouwerij Maes is zo’n 15 jaar geleden afgebroken. Het hele complex, ook de trotse koperen ketels, verdwenen voorgoed uit het dorpsbeeld, om plaats te maken voor een industrieterrein. Nadat het jaren braak lag, werd de bufferzone langs Waarloosveld de voorbije periode mooi en natuurlijk aangelegd.

Landbouw doet leven

Buiten de dorpskern heeft Waarloos nog echte boerderijen zoals de Kriekelaarhoeve, de Gasthuishoeve, en ook nieuwe vormen van landbouw zoals de zelfoogstboerderij Grondsmaak. Casa Di Mauro zorgt voor de integratie van personen met een beperking door met hen te werken op en om de boerderij.

Het laatste weekend van augustus kan je op de Eco- en Boerenmarkt lokale producten kopen en kennis maken met nieuwe initiatieven en allerlei veggie- of fairtrade-proevertjes uitproberen.

 

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *