Op stap met Sander door het Centrum

Geplaatst door

Het centrum Van Kontich heeft alles te bieden: voorzieningen, scholen, winkels en horeca. Je vindt er wel 25 eetgelegenheden. Het kan er gezellig druk zijn, soms te druk. Waar veel mensen samenleven, moet je ruimte scheppen met voldoende groen in het centrum, om veilig te spelen, te fietsen of te wandelen, om te herademen.

(1) In het gemeentepark genieten groepjes scholieren van het grasveld tijdens de middagpauze, of ze joggen er tijdens de les L.O. Kinderen verleggen hun grenzen op de klimtuigen. Voor de echt jonge kinderen willen we een aan hun leeftijd aangepast speelplekje inrichten.

Er staan prachtige bomen in het park en de grasperken zijn uitnodigend. De gele banken zijn aan vervanging toe. Een lange gebogen bank kan nog meer mensen laten genieten van dit klein stukje groen in het centrum. En waarom zetten we geen picknicktafels?

Buurtbistro ‘Soep ’t erin’ (2) is een schot in de roos. Dit is echt een voorbeeld van het nieuwe gemeentebeleid dat oude bureelruimte omtoverde tot één van de gezelligste ontmoetingsplekken van Kontich. Op de koop toe is het een voorbeeld van een geslaagde inclusieve werkgelegenheid!

Aan de overzijde van het gemeenteplein ligt de mooi gerenoveerde (3) Sint-Martinuskerk. Ze straalt. De komende jaren frissen we ook de binnenkant van de kerk volledig op.

Het spraakmakende (4) gemeentehuis kreeg een hedendaagse renovatie zodat gemeente en ocmw-diensten samen als één lokaal bestuur een betere dienstverlening kunnen verzekeren. Het Huis van het Kind, waar kinderen en jongeren centraal staan en iedere ouder met alle opvoedingsvragen terecht kan, krijgt een mooie plek in het gemeentehuis.

De nieuwe raadszaal prijkt als een baken over het plein. Daarboven is het uitzicht over het dorp uniek. Hopelijk zal het de toekomstige raadsleden aansporen om goede beslissingen te nemen over ons mooie dorp.

De komende jaren leggen we het (5) gemeenteplein opnieuw aan. Het plein wordt zeker groener, maar tegelijkertijd moeten activiteiten zoals de markt, de ijspiste en de kermis kunnen blijven doorgaan. Dit wordt een pittige uitdaging voor ontwerpers en beslissers.

“Waar zullen we dan parkeren?” vragen velen zich af. Een ondergrondse parking onder het  Martinusplein vinden we een slecht idee. Het betekent een jarenlange werf terwijl dit het enige verzorgde plein in Kontich is. De terrasjes op het Martinusplein kunnen vele Kontichnaars verleiden. We gaan dat niet afnemen, we gaan dat plein niet openbreken. Laat ons eerder investeren in fietsenstallingen, ook voor bakfietsen.

De plannen voor de grotere (6) randparking aan de Spoorwegstraat zijn wel veelbelovend. Van daar wandel je in minder dan 4 minuten naar het gemeenteplein. In het centrum zelf blijven parkeerplaatsen voor bewoners en voor mensen met verminderde mobiliteit. Passanten krijgen er korte parkeertijd.

Het nabijgelegen (7) Dienstencentrum De Wilg kan ons wat leren over het verder uitbouwen van buurtzorg in Kontich: het samen eten, de recreatieve activiteiten en cursussen brengen senioren uit de buurt samen.

(8) De Molenstraat werd tien jaar geleden heraangelegd, maar is alweer versleten door slechte materiaalkeuzes. Voor fietsers is deze straat onduidelijk en oncomfortabel. Dat moet verbeteren. Hetzelfde geldt voor de drukke en smalle Mechelsesteenweg.
In overleg met de winkeliers moet worden nagedacht hoe deze winkelstraat hipper kan en vooral veiliger voor voetgangers en fietsers. Eén autovrije koopzaterdag per maand lijkt alvast een boeiend experiment.

Een beetje verborgen ligt het (9) Sint-Jansplein met een enorm potentieel. Dorpslijst Sander droomt al jaren van een levendig dorpsplein met cultuurpunt Sint-Jan, de bibliotheek en natuurlijk de Ploeg. Hier kan een geweldig creatief ontmoetingsplein ontstaan zoals de Dageraadplaats in Antwerpen, de Graanmarkt in Brussel of de Korenmarkt in Mechelen, maar dan op Kontichs formaat.

Naar aanleiding van de renovatie van de Ploeg kan heel de vrijetijdssite nog eens goed bekeken worden met aandacht voor de bezorgdheden van de bewoners. Een stek voor de jeugd, een creatieplek, een plaats voor het jongerenpraatpunt What’s Up!? Meer ruimte voor het museum? Het seniorenlokaal op het gelijkvloerse niveau? Dit wordt hét participatieproject van de komende jaren. We maken het samen.

Vlakbij het Sint-Jansplein, in de (10) Magdalenastraat, zijn nog enkele bijzondere plekken waar mensen mooie dingen laten gebeuren, zoals in het seniorentrefpunt De Arend, het lokaal van de vrijwilligersorganisatie Schakel en natuurlijk de Wereldwinkel, die dit jaar zijn 20ste verjaardag viert!

In de (11) Duivenstraat, achter het huis van de Koninklijke Kring voor Heemkunde, ligt een mooie groene tuin die eigendom is van de gemeente. Deze tuin zou meer bekend en gebruikt moeten worden, net zoals de tuin achter de gemeentelijke Academie (12). Dit mooie park werd met 1000 vierkante meter uitgebreid maar blijft tot nog toe weinig gekend en is niet toegankelijk voor iedereen. Om deze en andere mooie plekken te promoten, stelt Dorpslijst Sander voor om in de zomer elke zondag een ‘Parkpicknick’ te houden. Iedereen brengt zijn picknick mee en de gemeente zorgt voor een groepje muzikanten. Dit kan afwisselend in het gemeentepark, de Academietuin, de Duivenstraat, maar ook in het park van de paters van Sint-Rita en Kontich Kazerne, aan het Broekbos, het Patersboske, en het Hessenpoelbos in Waarloos. Of in het Altenapark (13) waar we nu naartoe wandelen, via enkele handige doorsteekjes.

Hier is de voorbije tijd hard gewerkt aan de renovatie van het Altenalandhuis. Een nieuwe bistro, een foyer voor de Altenakapel en daarbovenop een nieuwe locatie voor de Academie voor Muziek, Woord en Dans. Het grootste park van het centrum wordt een echt wandelpark, een speelpark, een groene oase voor mensen die in de buurt wonen en wat rust willen.

(14) De oude spoorwegbedding aan de Kruisschanslei wordt een natuurverbinding met waterpartijen, speelgelegenheid en een fiets- en wandelweg. Dorpslijst Sander wil een nieuw groot vrijetijdsproject opstarten: de renovatie van het sportcentrum de Nachtegaal met een parkeeroplossing voor de gebruikers van de (15) voetbalterreinen. Op deze site moeten meer sporters en meer sportdisciplines hun gading vinden in en rond een duurzamer gebouw. De vernieuwde skatepiste is een begin.

 

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *