Brieven aan Bart

Geplaatst door

Beste burgemeester,

Ik ben van de slag bekomen, al duurde het wel even. Afgewezen worden en ingeruild voor een andere partner, dat doet geen deugd. De eerste dagen viel het nog mee. Ik dacht: dit is een nieuw politiek feit, daar moeten we mee omgaan. Maar zo simpel is het niet. Het eerste schepencollege ‘s maandags na de verkiezingsdag verliep ijzig. Na de eerstvolgende gemeenteraad was ik kapot.

De oktobermaand is nu voorbij, de verkiezingen liggen twee weken achter ons. Politiek is niet zomaar een hobby. Het is een drive, een passie die steeds de kop opsteekt. Zo voelt het opnieuw heel scherp aan. Daarom schrijf ik je nu deze brief.

Vandaag maakten jullie het nieuwe schepencollege bekend, mét de vermelding van rangorde en bevoegdheden. Ik ga het niet fileren tot op het bot. Uiteindelijk hebben we nog zes jaren om onze analyse te delen met wie het lezen wil. Maar een eerste reactie wil ik toch kwijt. Ik spreek geen motie van wantrouwen uit en wil ook niet te gemakkelijk mensen veroordelen. Ik zal je dus niet vragen wat Karel Van Elshocht in godsnaam van cultuur kent. Ik geef hem het voordeel van de twijfel. Mensen kunnen verrassen en ook bijleren. Maar toegegeven Bart, één combinatie ziet toch niemand goedkomen. Mijn computer sloeg vonken uit en mijn mailbox crashte toen het bericht binnenkwam: Wim Claes wordt de bevoegde schepen voor groenzorg.

Er rijzen nog vele vragen bij deze bevoegdheidsindeling. De N-VA schepenen met ervaring houden het bij hun bekende bevoegdheden, uitgezonderd Marleen Van Den Eynde die zich nu ook voor ontwikkelingssamenwerking kan inzetten. Maar de neofiet Cindy wordt beladen met welzijn, patrimonium én personeel. Het voorzitterschap van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst wordt niet vermeld. We nemen aan dat Cindy dit ‘erbij neemt’. Ik kan haar niet kwalijk nemen dat ze dit onderschat. Ze is geheel nieuw in het vak. Maar dat jij dit laat gebeuren, kan ik moeilijk vatten. Of wist je niet welk werk er door Mia en mezelf is verzet in de welzijnssector? Hoeveel uren vergaderingen en overleg, binnen en buiten de gemeente deze bevoegdheid vereist? Het is mogelijk dat je dat niet weet. Maar dat patrimonium een zware opdracht is, dat weet je wel. Je had zelf deze verantwoordelijkheid de voorbije jaren, maar het zwembad en het Altenalandhuis liet je aan anderen over. En personeel, daarvan heb je toch ook van dichtbij gezien hoeveel werk dit kan inhouden, als je het goed wil doen.

De bevoegdheidsverdeling is ook niet vernieuwend en dat is veel erger. Ik lees alleen bevoegdheden die we al kenden. Alsof er geen nieuwe noden zijn in Kontich, geen nieuwe domeinen die aandacht vergen. Is toegankelijkheid geen uitdaging voor dit nieuwe college? Gaan jullie niks doen rond duurzaamheid? Zijn er geen plannen voor participatie? Is het nieuwe Kontichse bestuur wel mee met het begrip ‘Smart Cities’? Verwachten jullie geen ‘bestuurlijke hervormingen’?

Eén ontbrekende bevoegdheid is voor mij geen verrassing: non-discriminatie en gelijke (gender)rechten. Die ambitie is verder weg dan ooit. Uw nieuwe coalitiepartner mag drie schepenen leveren; het zijn drie mannen. Bij hun vijf gemeenteraadsleden is er slechts één vrouw. Dat is niet verwonderlijk aangezien op de eerste 15 plaatsen van de Open VLD lijst maar 5 dames mochten staan. Alle andere VLD-vrouwen moesten het stellen met een plek in de tweede kolom. Maar ze mochten wel een blauwe bal vasthouden op de affichefoto.

Tot zover mijn eerste brief, Bart.  Ik hoop het beste voor de volgende zes jaar, maar ben eerlijk gezegd wel bezorgd, heel bezorgd.

Vriendelijke groeten,

Joost Fillet

Uittredend schepen

 

2 reacties

  1. Een schepen moet zijn manschappen aansturen, niet zelf uitvoeren. Of je dus kennis hebt van cultuur doet er minder toe (helpt wel natuurlijk) , maar hoe je met die mensen op het veld omgaat wel. Een voorbeeldje? Onze schepen van lokale economie, die de post met verve zal verder zetten, is geen zelfstandige van beroep. Maar ik heb in de voorbije 20 jaar als middenstander geen enkele schepen gezien die meer betrokken was, en mee naar oplossingen zocht, dan de laatste legislatuur. Eerst Anja, nadien Marleen. Wat Cindy betreft, denk ik dat we iemand plaatsen die haar sporen in de privé al meer dan verdient heeft om deze post te kunnen hanteren. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Ik heb er alvast goede hoop op dat we de noden en zorgen van onze inwoners verder goed gaan kunnen aanpakken. En een rekening maak je normaal op het einde . 😉

  2. Ik heb niet de bedoeling om rekeningen te maken, hé Guido. Wel om te waarschuwen op een moment dat nog kan bijgestuurd worden. Het pakket van Cindy is loodzwaar in vergelijking met dat van Luc A. Ik hoop dat zij dat beseft.
    Ik heb, net als jij, de laatste legislatuur een ploeg van schepenen gezien die betrokken waren en naar oplossingen zochten. Veel meer dan voorheen. Wie was ook al weer die schepen van lokale economie vòòr 2013?
    Je zegt precies wat ik bedoel.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *