Sander bezocht buurthuis ‘Den Alf’ en wil dit intitiatief verderzetten én uitbreiden.

Geplaatst door

Op 28 mei bracht ik samen met Linda Achten, mijn collega bij het Bijzonder Comité, een bezoekje aan Den Alf. Vorig jaar werd dit buurthuis geopend in Kontich-Kazerne. Tijdens ons bezoek was het al snel duidelijk: er groeit veel moois in Den Alf.

Er is het Rap op Stapkantoor, een zeer laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget, er zijn de lessen Nederlands, de succesvolle rookstopgroep… Met kerstavond en oudejaar was het huis open en brachten enkele alleenstaande mensen een mooie avond door. Bij het begin van het schooljaar werden er samen boeken gekaft… De wandelingen die vandaar uit vertrekken hebben een trouw ‘ gemengd’ publiek.

Maar vooral de keuken is voor de maatschappelijk werkers een bijzondere troef.

Samen koken brengt mensen bij elkaar. Deze informele contacten stimuleren het zelfvertrouwen en de sociale durf vaak meer dan een begeleidingsgesprek in het bureel van de maatschappelijk assistent. Het bewijs? Een aantal voormalige clienten gingen als vrijwilliger aan de slag!

Een open buurthuis biedt ook kansen voor een breed publiek. Het is een open huis waar je onder andere de krant kan lezen. Een uur per dag op een plek onder de mensen zijn, het kan de eenzaamheid verlichten.

Als we de huidige trend bekijken waarbij de bevolking vergrijst, meer mensen alleen komen te staan en de zorg steeds zakelijker wordt, zullen buurthuizen zoals ‘Den Alf’ enkel maar aan belang winnen.

Er bestaan in Kontich wel een rijk verenigingsleven, maar de drempel blijft voor een aantal mensen toch te hoog. Open buurthuizen met zowel professionelen, bestaande uit maatschappelijk werkers als vrijwilligers, kunnen in het leven van deze mensen enorm veel betekenen.

Daarom vraagt Sander dat ‘Den Alf’, verdergezet wordt, met keuken en al. En Sander wil ook meer buurthuizen opzetten in Kontich Centrum, Waarloos en Groeninghe/Pierstraat. Op naar een sociale warme gemeente.

Marjan De Nayer

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *