Aandacht voor bomen en minder verharding

Geplaatst door

In 2021 worden maar liefst 15 Kontichse straten van nieuwe voetpaden voorzien. Die opdracht wordt maandag op de gemeenteraad goedgekeurd.

  • Centrum: Antwerpsesteenweg (smal gedeelte), Konijnenveld, Wisselbeemd, Binnenbeemd, Nachtegaalstraat
  • Kazerne: Beeklaan, Meylweg, Wierookstuk, Albrecht Rodenbachlaan, Holle Eikaard
  • Waarloos: JB Francisstraat, Beekboshoek, Kerkelei.
  • Tuinwijk: Josephine Charlottestraat, Elisabethstraat
  • In de JB Francisstraat komen wegversmallingen om en het sluipverkeer te ontmoedigen.

Het gemeentebestuur kiest er gelukkig voor om de waardevolle bomen die er staan te behouden en waar mogelijk meer ruimte te geven. Bovendien worden grote delen onthard. In drie straten verdwijnt een voetpad, na een akkoord van de bewoners.

We willen er wel met aandrang op wijzen dat behoud van bomen hand in hand moet gaan met respect voor de bomen. Taferelen waarbij boomwortels worden doorgeknipt zoals vandaag in de Ooststatiestraat gebeurt, zijn niet voor herhaling vatbaar. We vragen dan ook dat de heraanleg gepaard gaat met een goede beschrijving in het bestek van wat verstaan wordt onder “behoud van de bomen” en hoe dit technisch moet gebeuren. Verder vragen we ook dat de gemeente meer toezicht houdt op de werven en waar nodig ook werven stillegt als de regels van de kunst niet gevolgd worden. Een boom vernietigen doe je immers op vijf minuten, een boom laten groeien duurt jaren.

Wat betreft de Ooststatiestraat houden we ons hart vast voor de volgende warme zomer en hopen we dat de bomen die het niet zouden halen worden vervangen door waardevolle alternatieven die dan wel volgens de regel van kunst verzorgd worden.

Dorpslijst Sander is dus opgetogen met de positieve beslissingen voor de bomen en minder verharding, maar wil wel dat de beslissingen op een correcte manier uitgevoerd worden.

Eén reactie

  1. Ik neem enkel de J.B. Francisstraat als voorbeeld omdat ik er woon. Aan de kant van de pare huisnrs wordt het voetpad vlak gelegd en vernieuwd. Daarvoor zullen toch vele wortels moeten sneuvelen want die nemen de volle vrijheid. Wanneer dit vakkundig gebeurt is er een overlevingskans van de bomen. Welke garantie kan de bewoners geruststellen op het overleven van de bomen? Aan de kant van de onpare nrs wordt het voetpad weggenomen behalve de opritten. De rest wordt gras en in de zomer bloemen. Willen buren elkaar bezoeken zullen ze eerder even over de rijweg lopen dan oversteken. Dus is het zeker goed dat men het verkeer bewust vertraagt. Hopelijk kunnen jullie de schepenen overtuigen dat niemand de teloorgang van zijn straat wil aanschouwen. Dat ze het goed bedoelen is zeker maar inderdaad meer druk op opvolging en controle.

Geef een reactie

Dorpslijst Sander staat klaar om al uw vragen te beantwoorden aangezien elke vraag in onze ogen een teken is van betrokkenheid bij onze gemeente. Wij vragen u wel om ons even de tijd te geven, maar als u een vraag stelt engageren wij ons om binnen de week te antwoorden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *